mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffinki z jagodami i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekkie, owocowe muffiny z jagodami i porzeczkami :)

Muffinki z jagodami i porzeczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki z jagodami i porzeczkami

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki porzeczek (czerwone, czarne)
  • 1/2 szklanki jagód

Sposób przygotowania:

Muffinki z jagodami i porzeczkami
Mąkę przesiewam z proszkiem i solą do miski, mieszam z cukrem. W drugiej misce roztrzepuję jajka z mlekiem i olejem. Porzeczki obieram z ogonków, myję i osuszam dokładnie. Jagody także myję i pozostawiam do osuszenia. Suche składniki łączę z mokrymi, dokładnie mieszam, ale tylko do połączenia się składników - nie miksuję za długo. Ciasto kładę za pomocą łyżki do 3/4 wysokości papilotek ułożonych w formie na muffiny. Na wierzch wykładam jagody i porzeczki. Piekę muffiny około 20 minut w 190°C.
Muffinki z jagodami i porzeczkami
Do papilotek w formie na muffiny nakładam ciasto
Muffinki z jagodami i porzeczkami
Do części papilotek do ciasta wrzucam jagody
Muffinki z jagodami i porzeczkami
A do drugiej części papilotek wrzucam porzeczki