paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Serowe pastylki miętowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś dla miłośników pastylek miętowych. szukając inspiracji w internecie znajdywałam jedynie przepisy z cukru pudru....jakoś mnie nie przekonały więc stworzyłam serowe pastylki miętowe.

Serowe pastylki miętowe

Składniki:

Serowe pastylki miętowe

 

  • 500 g serka w wiaderku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mięty + 150 ml wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej 70%

Sposób przygotowania:

Serowe pastylki miętowe
1.Do większego kubka dodaję mięte i zalewam ją wodą. Przykrywam spodeczkiem i odstawiam na bok blatu na 10 minut by się zaparzyła

2.Po upływie czasu odcedzam mięte- płyn zostawiam

3. Do sera dodaję cukier oraz mięte i mieszam do połączenia składników

4.Do szklanki wsypuję żelatynę i zalewam ją wodą - tyle by ją zakryć. I odstawiam na kilka minut by napęczniała. Gdy to nastąpi szklankę z żelatyną wkładam do pojemnika z gorącą wodą i mieszam żelatynę by ta się rozpuściła

5.Rozpuszczoną żelatynę dodaje do serka i mieszam do połączenia się składników,.Blaszkę od piekarnika wykładam folią spożywczą i wylewam na nią masę serową i wyrównuje za pomocą łyżki stołowej .Odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin aż masa stężeje.

6.Czekolady rozpuszczam w garnuszku. Z masy serowej za pomocą kieliszka wycinam kółka i za pomocą widelca wyciągam pojedynczo kółka serowe, smaruje je z każdej strony czekoladą i układam na rozłożonej folii aluminiowej.

Pastylki wstawiam do lodówki do stężenia.