helixpomatia

helixpomatia

Kucharz
[Przepisów: 12]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Bezowe babeczki z kremem czekoladowym i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, delikatne babeczki bezowe z kremem czekoladowo-orzechowym i żurawiną.

Bezowe babeczki z kremem czekoladowym i żurawiną

Składniki:

Bezowe babeczki z kremem czekoladowym i żurawiną

 

  • Składniki na bezy:

 

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru

 

  • Składniki na krem czekoladowo-orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g czekolady deserowej
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki startych orzechów laskowych
  • 150 g śmietany 36%

 

Sposób przygotowania:

Bezowe babeczki z kremem czekoladowym i żurawiną
Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Następnie dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Nałożyć do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę okrągłe placuszki, średnicy około 5 centymetrów. Zostawiać między nimi nieduże odstępy, trochę urosną. Piec około 45 minut do godziny w temperaturze 140ºCCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, orzechy oraz rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Gotowe bezy przełożyć kremem. Udekorować kremem czekoladowo-orzechowym, żurawiną i tartą czekoladą