Sposób przygotowania:
Słodka choinka bożonarodzeniowa
Przygotowujemy papierowe szablony: 10 gwiazdek od najmniejszej do największej + gwiazdka na czubek choinki . Ciasto : wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę . Rozwałkowujemy , obficie podsypując mąką na grubość ok 0,5 cm . Kładziemy szablony i nożem wykrawamy gwiazdki . Pieczemy w temp . 200 st. do uzyskania brązowego koloru i lekkiej twardości . Lukier : pałką ucieramy cukier z białkiem : ok 5 min , aby zabarwić odbieramy trochę gotowego białego lukru i w osobnym naczyniu łączymy z sokiem lub kakao . Wafelki łamiemy na prostokąty ok. 2 cm x 1 cm . Układamy choinkę : największa gwiazda , wafelki obtaczamy w lukrze i przyklejamy ok 1 cm od środka gwiazdy , mocujemy następną gwiazdę , wafelki oblukrowane i tak do końca . Gwiazdę na czubek zamaczamy w lukrze i czekamy aż trochę zaschnie . Łyżką wylewamy pozostały lukier na choinkę tworząc śnieg. Najwyższą gwiazdę obficie smarujemy lukrem i mocujemy czubek . Stygnący lukier posypujemy posypką tworząc bombki .
bigos2806
bus10
kesi
paulka104
mania
paulka104
wikunia
manskrzy
Spróbuję !
keszak
choinka wygląda super :)
paulka104
dziękuję :D
spajkvip
Dziękuję za przepis
paulka104
ciamciaramcia