akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bezowe gniazdka z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moja babcia była nimi zachwycona! Poprosiła nawet, abym upiekła jej na urodziny :-) Jagody idealnie równoważą słodkość bez. Naprawdę polecam! Są pyszne :-)

Bezowe gniazdka z jagodami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bezowe gniazdka z jagodami

 

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 220g. cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • trochę jagód świeżych, z syropu, lub dżemu jagodowego

Sposób przygotowania:

Bezowe gniazdka z jagodami
1. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę (dobrze ubite białka to takie, które po odwróceniu miski w której się znajdują, pozostają na niej) Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukru, cały czas miksując. Wlać sok z cytryny i delikatnie wmieszać do piany. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć gniazdka (najpierw dół, później boki). 2. Piec w 140st.C około 10 minut, zwiększyć temperaturę do 160st.C i piec jeszcze 20-30 minut. Uchylić piekarnik i pozostawić gniazdka do całkowitego wystudzenia. 3. Każde gniazdko napełnić jagodami/ dżemem. Smacznego!
Bezowe gniazdka z jagodami
Upieczone i ostudzone gniazdka bezowe.