iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Bezy 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Energetyczne pożywienie do tego najbardziej uwielbiane przez dzieci:))

Bezy 4

Składniki:

Bezy 4

 

  • 70 białek
  • 1,16 kg cukru pudru

Sposób przygotowania:

Bezy 4
Cukier rozetrzeć, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, posypać cukrem pudrem, lekko wymieszać. Blachę wyłożyć natłuszczonym papierem, szprycować małe beziki o średnicy do 3 cm, a większe o średnicy 3,5 - 4 (10g). Piec w piecu równomiernie nagrzanym, w temperaturze do 100 stopni C, przez ok 2,5 godziny. Bezy powinny powoli wysuszać się i tworzyć stożek. Suche bezy złożyć do słojów i szczelnie przykryć. Przechowywać w suchym miejscu. Drobne beziki dodaje się do galaretek, kompotów i musów. Duże bezy, o wadze 10 g są uzupełnieniem bitej śmietanki z owocami. Na każdy wypiek piane należy ubijać oddzielnie. Pianę nie należy przetrzymywać, ponieważ opada.

Tagi:

bezy