Sposób przygotowania:
Bezy z kremem o smaku piernika
1. Zaczynamy od przygotowania białek na bezy: Białka prosto z lodówki ubijamy mikserem aż będę sztywne, następnie wsypujemy stopniowo cukier i cały czas ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie tak wykonaną masę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszki wcześniej wyłożone papierem do pieczenia wyciskamy krążki, a następnie wyciskamy brzegi tworząc taki tunel, które później napełnimy kremem.
2. Teraz pieczenie: Tak wykonane bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Gdy będą już dobrze upieczone pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z papieru.
3. Wykonanie kremu: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na puszystość, następnie dodajemy cukier puder do smaku oraz serek mascarpone i przyprawę do piernika, ubijamy do połączenia się składników. Tak wykonany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Dekoracja i podanie bez: Krem wyciskamy do zimnych bez, staramy się na koniec wycisnąć ładną rozetkę, bezy oprószamy według uznania mielonym cynamonem i podajemy. Smacznego wszystkim życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie około 16 sztuk.
2. Teraz pieczenie: Tak wykonane bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Gdy będą już dobrze upieczone pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z papieru.
3. Wykonanie kremu: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na puszystość, następnie dodajemy cukier puder do smaku oraz serek mascarpone i przyprawę do piernika, ubijamy do połączenia się składników. Tak wykonany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Dekoracja i podanie bez: Krem wyciskamy do zimnych bez, staramy się na koniec wycisnąć ładną rozetkę, bezy oprószamy według uznania mielonym cynamonem i podajemy. Smacznego wszystkim życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie około 16 sztuk.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
kuchenny świat
Babeczka35
Dziękuję :)
redakcja
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)