Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Beza z owocami lata

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy spędza się lato na wsi, a za oknem ma się krzaczki pełne pysznych owoców, aż kusi, by upiec ciacho. Świeżo zerwane porzeczki i maliny przełamały słodycz bezy i kremu na bazie białej czekolady i mascarpone.

Beza z owocami lata  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Beza z owocami lata

 

Sposób przygotowania:

Beza z owocami lata
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Beza ma być lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg, przekładamy bezę tak, aby utworzyć "gniazdo"'. Bezę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C, po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 140 st.C i pieczemy ok.1,5 godziny.

Następnie wyłączamy piekarnik, trzymamy w nim bezę jeszcze około 2 godzin.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dodajemy mascarpone, miksujemy, wstawiamy do lodówki, następnie znów miksujemy.

Nasze "gniazdo" wypełniamy kremem. Idziemy do ogródka (lub do sklepu) po świeże maliny i porzeczki, wykładamy na ciasto. Smacznego!
Beza z owocami lata
Kruche ciasto bezowe, słodki krem i kwaśne owoce dają pyszne połączone
Beza z owocami lata
Bezę formujemy w gniazdo, które wypełniamy kremem
Beza z owocami lata
Beza przed wstawieniem do piekarnika - powinna być lśniąca

Tagi:

beza deser owoce