Sposób przygotowania:
Beza z owocami lata
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Beza ma być lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg, przekładamy bezę tak, aby utworzyć "gniazdo"'. Bezę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C, po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 140 st.C i pieczemy ok.1,5 godziny.
Następnie wyłączamy piekarnik, trzymamy w nim bezę jeszcze około 2 godzin.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dodajemy mascarpone, miksujemy, wstawiamy do lodówki, następnie znów miksujemy.
Nasze "gniazdo" wypełniamy kremem. Idziemy do ogródka (lub do sklepu) po świeże maliny i porzeczki, wykładamy na ciasto. Smacznego!
Następnie wyłączamy piekarnik, trzymamy w nim bezę jeszcze około 2 godzin.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dodajemy mascarpone, miksujemy, wstawiamy do lodówki, następnie znów miksujemy.
Nasze "gniazdo" wypełniamy kremem. Idziemy do ogródka (lub do sklepu) po świeże maliny i porzeczki, wykładamy na ciasto. Smacznego!