Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Rustykalna beza kawowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kto z nas nie przepada za kruchutką bezą z pysznym kremem? Bo taka jest właśnie ta beza, krucha i z pysznym kremem.

Rustykalna beza kawowa

Składniki:

Rustykalna beza kawowa

Beza

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • łyżeczka maki ziemniaczanej

Krem kawowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki Cappuccino w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kawa mielona

Sposób przygotowania:

Rustykalna beza kawowa
Do miski przelej schłodzone białka i ubij je z odrobiną soli, kiedy zaczną sztywnieć stopniowo zacznij dodawać cukier i cukier wanilinowy.

Kiedy cały cukier się rozpuści a piana stanie się sztywna i błyszcząca dodaj mąkę ziemniaczaną.

Gotową pianę wyłóż łyżką na narysowany na papierze do pieczenia okrąg, delikatnie rozsmaruj formując kształt bezy.

Bezę piecz 25 min w 150 stop, potem susz przy uchylonych drzwiczkach przez 3 godziny.

W międzyczasie przygotuj krem: W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem, kiedy masa zesztywnieje stopniowo dodawaj serek Mascarpone i sypkie cappuccino, na koniec dodaj odrobinę mielonej kawy.

Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę, całość posyp mieloną kawą.

Tagi:

beza deser