lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bezy z ksylitolem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 80
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zastanawiało mnie czy wyjdą bezy z ksylitolem,więc zabrałam się do roboty i stwierdziłam jak wyjdą to wam pokaże.Wyszły więc zobaczcie jak to wygląda.

Bezy z ksylitolem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bezy z ksylitolem

Składniki:

  • 5 białek schłodzonych
  • ksylitol 300 g ( zmieliłam go )
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • sól szczypta( aby tylko ubić białka na sztywno)

Sposób przygotowania:

Bezy z ksylitolem

Wykonanie:

Chłodne białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy piana jest już sztywna dodajemy łyżką po łyżce zmielony ksylitol cały czas miksując na największych obrotach.

Kiedy cukier już będzie ubity dodajemy mąkę ziemniaczaną( przesiałam ją nad pianą) i dosłownie parę sekund miksowałam.

Rękaw z końcówką jakby gwiazdka przełożyłam do wysokiej szklanki i umieściłam w nim beze która wyciskałam jedna obok drugiej bo robiłam ją specjalnie na ciasto z kremem.( Najlepiej foremkę od ciasta które piekliśmy na odwrocie gdzie kładziemy papier do pieczenia).

Jeśli mają być do dekoracji to wyciskajcie w małych odstępach bo jeszcze urosną bezy. Piekłam je w piekarniku 110 stopniach jakieś 20 minut, a potem zmniejszyłam do 90 i suszyłam jakieś ze dwie godzinki.

Bezy z ksylitolem
Chłodne białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy piana jest już sztywna dodajemy łyżką po łyżce zmielony ksylitol cały czas miksując na największych obrotach.Kiedy cukier już będzie ubity dodajemy mąkę ziemniaczaną( przesiałam ją nad pianą) i dosłownie parę sekund miksowałam.
Bezy z ksylitolem
Rękaw z końcówką jakby gwiazdka przełożyłam do wysokiej szklanki i umieściłam w nim beze .
Bezy z ksylitolem
Wyciskałam jedna obok drugiej bo robiłam ją specjalnie na ciasto z kremem.( Najlepiej foremkę od ciasta które piekliśmy na odwrocie gdzie kładziemy papier do pieczenia).

Tagi:

deser bezy