Sposób przygotowania:
Wegańskie Pavlove bez cukru!
Sposób przygotowania: Wodę z cieciorki potraktować jak białka i ubić na sztywną pianę (zajmuje to nieco więcej czasu), ciągle ubijając do piany dodawać ksylitol (stopniowo), na końcu dodać sok z cytryny i ubić aż masa osiągnie gęstą, sztywną i błyszczącą konsystencję.
Trzeba na to poświęcić mniej więcej 30 minut.
Bezy wyciskamy na blachę za pomocą rękawa, lub nakładamy niewielkie porcje łyżką. Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni (aż w środku nie będą surowe, po godzinie warto sprawdzić) studzimy na kratce.Wegański lemon curd Składniki: 75g nerkowców 2/3 szklanki soku z cytryny 1/3 szklanki wody + dodatkowo 2 łyżki 2/3 szklanki syropu daktylowego (lub: klonowego, z agawy, kukurydzianego, miodu itd) 2 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania: Orzechy namoczyć w zimnej wodzie, aby łatwiej było je zblenderować, najlepiej zrobić to dzień wcześniej na noc. Następnie dodać sok z cytryny, wodę (1/3 szklanki) i syrop, po czym zbelderować na gładką masę. Przełożyć wszystko do garnka, włączyć mały ogień i zagrzać aż zacznie bulgotać, po tym czasie dodać mąkę wymieszana z pozostałą woda i gotowac ciągle mieszając aby nie było grudek. Wystudzić.
Bierzemy dwie bezy, jedną smarujemy gotowym kremem, przykrywamy drugą bezą i jemy! :)
Trzeba na to poświęcić mniej więcej 30 minut.
Bezy wyciskamy na blachę za pomocą rękawa, lub nakładamy niewielkie porcje łyżką. Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni (aż w środku nie będą surowe, po godzinie warto sprawdzić) studzimy na kratce.Wegański lemon curd Składniki: 75g nerkowców 2/3 szklanki soku z cytryny 1/3 szklanki wody + dodatkowo 2 łyżki 2/3 szklanki syropu daktylowego (lub: klonowego, z agawy, kukurydzianego, miodu itd) 2 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania: Orzechy namoczyć w zimnej wodzie, aby łatwiej było je zblenderować, najlepiej zrobić to dzień wcześniej na noc. Następnie dodać sok z cytryny, wodę (1/3 szklanki) i syrop, po czym zbelderować na gładką masę. Przełożyć wszystko do garnka, włączyć mały ogień i zagrzać aż zacznie bulgotać, po tym czasie dodać mąkę wymieszana z pozostałą woda i gotowac ciągle mieszając aby nie było grudek. Wystudzić.
Bierzemy dwie bezy, jedną smarujemy gotowym kremem, przykrywamy drugą bezą i jemy! :)