aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Wegańskie Pavlove bez cukru!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nie ma w niej jajek, jest za to woda po cieciorce i ksylitol, lemon curd również jest w zdrowszej wersji, mianowicie bez jajka, masła i cukru, są w nim za to nerkowce i syrop daktylowy.

Wegańskie Pavlove bez cukru!

Składniki:

Wegańskie Pavlove bez cukru!

Na wegańską bezę

  • ok 150 ml wody po cieciorce z puszki (puszka 400g)
  • łyżka soku z cytryny
  • 200 g ksylitolu

Na wegański lemon curd

  • 75 g nerkowców
  • 2/3 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
  • 1/3 szklanki wody, + dodatkowo 2 łyżki
  • 2/3 szklanki syropu daktylowego ( można użyć dowolnego: klonowego, z agawy, kukurydzianego, miodu itd)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Wegańskie Pavlove bez cukru!
 Sposób przygotowania: Wodę z cieciorki potraktować jak białka i ubić na sztywną pianę (zajmuje to nieco więcej czasu), ciągle ubijając do piany dodawać ksylitol (stopniowo), na końcu dodać sok z cytryny i ubić aż masa osiągnie gęstą, sztywną i błyszczącą konsystencję.

Trzeba na to poświęcić mniej więcej 30 minut.

Bezy wyciskamy na blachę za pomocą rękawa, lub nakładamy niewielkie porcje łyżką. Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni (aż w środku nie będą surowe, po godzinie warto sprawdzić) studzimy na kratce.Wegański lemon curd Składniki: 75g nerkowców 2/3 szklanki soku z cytryny 1/3 szklanki wody + dodatkowo 2 łyżki 2/3 szklanki syropu daktylowego (lub: klonowego, z agawy, kukurydzianego, miodu itd) 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania: Orzechy namoczyć w zimnej wodzie, aby łatwiej było je zblenderować, najlepiej zrobić to dzień wcześniej na noc. Następnie dodać sok z cytryny, wodę (1/3 szklanki) i syrop, po czym zbelderować na gładką masę. Przełożyć wszystko do garnka, włączyć mały ogień i zagrzać aż zacznie bulgotać, po tym czasie dodać mąkę wymieszana z pozostałą woda i gotowac ciągle mieszając aby nie było grudek. Wystudzić.

Bierzemy dwie bezy, jedną smarujemy gotowym kremem, przykrywamy drugą bezą i jemy! :)