Sposób przygotowania:
Pizza z grzybami leśnymiWykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną mąkę, robimy dołek w niej.W szklance ciepłej wody rozpuszczamy droższe z łyżeczką cukru i wlewamy je do dołka w mace.Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut przykryte ściereczką. Po 15 minutach dolewamy olej i wodę i wsypujemy sól( nie wlewamy od razu całą wodę zagniatając ciasto patrzymy czy odchodzi nam od rąk). Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.
Kiedy ciasto wyrasta zabieramy się za ugotowanie grzybków i usmażenia ich z odrobiną soli. Ciasto wyrosło więc odgazowujemy je i robimy koło, które kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy keczupem.
Posypujemy bazylią oregano i ziołami prowansalskimi. Kładziemy podsmażone grzybki paprykę pokrojoną w paseczki i ogórka w plasterki. Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Po 18 minutach posypujemy startym serem i trzymamy w piecu do rozpuszczenia.
Jemy na gorąco.