Sposób przygotowania:
Śnieżna rolada z bezami
Rolada:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując po łyżce cukru. Gdy białka już zesztywnieją kolejno dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu i cukru pudru. Baton siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie.
Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta.
Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując po łyżce cukru. Gdy białka już zesztywnieją kolejno dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu i cukru pudru. Baton siekamy na drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie.
Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta.
Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce.