Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Biała kapusta po bawarsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczny dodatek do mięsa wieprzowego (a w szczególności do golonki)

Biała kapusta po bawarsku

Składniki:

Biała kapusta po bawarsku

 

  • 1 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 5 dag smalcu
  • 2 średnie cebule
  • 1 jabłko 150 ml rosołu (może być z kostki)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki winnego octu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Biała kapusta po bawarsku
Cebulę drobno posiekać. Jabłko pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. (bez obierania z łupiny). Do rozgrzanego tłuszczu wrzucić cukier. Przyrumienić. Dodać cebulę i jabłko. Poddusić. Dodać kapustę, posolić i popieprzyć do smaku. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu ok. 1 godz. Pod koniec duszenia dodać ocet winny. Podawać do pieczonej wieprzowiny