WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Biała kiełbasa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe wędliny wcale nie są takie trudne do przygotowania. Przygodę z kiełbasą warto zacząć od tej białej.

Biała kiełbasa

Składniki:

Biała kiełbasa

 

  • 3 kg karkówki
  • 3 kg łopatki
  • 2 kg podgardla
  • 70 g soli
  • 50 g peklosoli
  • 20 g pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki tartego majeranku
  • ok 3 szkl wody
  • jelita cienkie wieprzowe

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa

Mięso

Biała kiełbasa
Mięso kroimy, solimy i odstawiamy do lodówki.

Mięso kroimy na dość małe kawałki, oddzielnie tłuste i chude. Posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Chowamy na 12 godzin do lodówki, mieszając w międzyczasie.

Mielenie

Biała kiełbasa
Mięso mielimy i dokładnie wyrabiamy z przyprawami.

Tłuste mięso mielimy na grubszym sitku, a chudsze na średnim. Dodajemy starty czosnek, pieprz i majeranek. Dolewamy wodę i bardzo dokładnie wyrabiamy. Jeśli masa jest za gęsta, można dolać więcej wody.

Kiełbaski

Biała kiełbasa
Można formować pojedyncze kiełbaski, lub połączone.

Jelita bardzo dokładnie czyścimy i napełniamy masą za pomocą dostawki do maszynki. Formujemy małe kiełbaski.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wyłączamy, wkładamy partię kiełbaski, przykrywamy pokrywką i parzymy 20 minut.