Sposób przygotowania:
Domowa biała kiełbasa parzona
Mięso przygotowane do zmielenia umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić. Zmielić na niezbyt drobnym sitku razem z obranymi ząbkami czosnku. Do pojemnika z mięsem dodać pieprz, majeranek i sól rozpuszczoną w bardzo zimnej wodzie - masę dokładnie i długo wyrabiać, aż mięso zmieni konsystencję.
W międzyczasie bardzo dokładnie opłukać jelita z soli, w której były konserwowane, a następnie włożyć do miśki z zimną wodą na kilka godzin - wodę co jakiś czas wymienić na świeżą.
Do elektrycznej maszynki do mielenia mięsa zamontować lejek do napełniania kiełbasy (odpowiedniej grubości) i delikatnie posmarować olejem. Naciągnąć jelito.
Napełnić masą mięsną niezbyt ciasno, aby podczas zawijania pętka nie pękały.
W dużym garze zagotować wodę, włożyć kiełbasę, nakryć pokrywką, natychmiast wyłączyć gaz i pozostawić kiełbaski we wrzątku na dokładnie 20 minut.
Odcedzić, ostudzić i zamrozić porcjami.
W międzyczasie bardzo dokładnie opłukać jelita z soli, w której były konserwowane, a następnie włożyć do miśki z zimną wodą na kilka godzin - wodę co jakiś czas wymienić na świeżą.
Do elektrycznej maszynki do mielenia mięsa zamontować lejek do napełniania kiełbasy (odpowiedniej grubości) i delikatnie posmarować olejem. Naciągnąć jelito.
Napełnić masą mięsną niezbyt ciasno, aby podczas zawijania pętka nie pękały.
W dużym garze zagotować wodę, włożyć kiełbasę, nakryć pokrywką, natychmiast wyłączyć gaz i pozostawić kiełbaski we wrzątku na dokładnie 20 minut.
Odcedzić, ostudzić i zamrozić porcjami.