Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Domowa biała kiełbasa parzona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe wędliny są znacznie lepszym wyborem, ponieważ sami mamy wpływ na ich smak, składniki czy choćby zawartość soli. Wiemy, co jemy! Biała kiełbasa jest prostym wyrobem i nie wymaga szczególnych umiejętności.

Domowa biała kiełbasa parzona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa biała kiełbasa parzona

 

  • 3,7 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka)
  • 1,2 kg podgardla
  • 1 kg surowego boczku
  • 600 ml bardzo zimnej wody (albo 600 g drobno pokruszonego lodu)
  • 100 g soli
  • 12 g czarnego pieprzu
  • 10-20 g majeranku
  • 2 duże główki czosnku
  • 10 m solonych jelit wieprzowych

Sposób przygotowania:

Domowa biała kiełbasa parzona
Mięso przygotowane do zmielenia umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić. Zmielić na niezbyt drobnym sitku razem z obranymi ząbkami czosnku. Do pojemnika z mięsem dodać pieprz, majeranek i sól rozpuszczoną w bardzo zimnej wodzie - masę dokładnie i długo wyrabiać, aż mięso zmieni konsystencję. 

W międzyczasie bardzo dokładnie opłukać jelita z soli, w której były konserwowane, a następnie włożyć do miśki z zimną wodą na kilka godzin - wodę co jakiś czas wymienić na świeżą. 

Do elektrycznej maszynki do mielenia mięsa zamontować lejek do napełniania kiełbasy (odpowiedniej grubości) i delikatnie posmarować olejem. Naciągnąć jelito. 

Napełnić masą mięsną niezbyt ciasno, aby podczas zawijania pętka nie pękały. 

W dużym garze zagotować wodę, włożyć kiełbasę, nakryć pokrywką, natychmiast wyłączyć gaz i pozostawić kiełbaski we wrzątku na dokładnie 20 minut. 

Odcedzić, ostudzić i zamrozić porcjami.
Domowa biała kiełbasa parzona
Dobrze doprawioną masą mięsną napełnić jelita.
Domowa biała kiełbasa parzona
Zmielone mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Domowa biała kiełbasa parzona
Oprócz łopatki i karkówki dobrze jest dodać boczek.
Domowa biała kiełbasa parzona
Gotową białą kiełbasę parzyć we wrzątku 20 minut.