Sposób przygotowania:
Domowa biała kiełbasa wieprzowa
Mięso kroimy na 2 cm kawałki, wkładamy do dużej miski, posypujemy solą i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Miskę przykrywamy (ja używam plastikowych wiaderek) i wkładamy do lodówki na 40-48 godzin. Jelita płuczemy parę razy zimną wodą, a następnie zalewamy je zimną wodą w miseczce i zostawiamy. Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg mięsa z szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast mięso z szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy również wodę, jej ilość zależy od mięsa. Gotowa masa nie może być zbyt wilgotna. Mięso wstępnie mieszamy w misce, a następnie przekładamy partiami do malaksera, który dokładnie wymasuje mięso. Powinno być kleiste. Gotową masą na kiełbasę nadziewamy jelita, formując kiełbaski o długości 18-20 cm. Kiełbasa jest gotowa do parzenia.