Domowa biała kiełbasa wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeśli nie będziecie zużywać od razu całej kiełbasy można ją zamrozić surową i wtedy zaparzyć po rozmrożeniu. Pamiętajmy, żeby białą kiełbasę parzyć w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Nie powinno się jej gotować.

Domowa biała kiełbasa wieprzowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa biała kiełbasa wieprzowa

 

  • 3,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 kg podgardla
  • 0,75 kg boczku
  • 90 g soli kamiennej niejodowanej
  • 10 pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 10 g majeranku
  • 40 g czosnku
  • ok. 350 ml zimnej wody
  • jelita wieprzowe cienkie

 

Sposób przygotowania:

Domowa biała kiełbasa wieprzowa
Mięso kroimy na 2 cm kawałki, wkładamy do dużej miski, posypujemy solą i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Miskę przykrywamy (ja używam plastikowych wiaderek) i wkładamy do lodówki na 40-48 godzin. Jelita płuczemy parę razy zimną wodą, a następnie zalewamy je zimną wodą w miseczce i zostawiamy. Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg mięsa z szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast mięso z szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy również wodę, jej ilość zależy od mięsa. Gotowa masa nie może być zbyt wilgotna. Mięso wstępnie mieszamy w misce, a następnie przekładamy partiami do malaksera, który dokładnie wymasuje mięso. Powinno być kleiste. Gotową masą na kiełbasę nadziewamy jelita, formując kiełbaski o długości 18-20 cm. Kiełbasa jest gotowa do parzenia.
Domowa biała kiełbasa wieprzowa
Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z solą, odstawiamy na 40 godzin.
Domowa biała kiełbasa wieprzowa
Mięso mielimy i dodajemy wszystkie przyprawy.
Domowa biała kiełbasa wieprzowa
Mięso masujemy bardzo dokładnie w malakserze.
Domowa biała kiełbasa wieprzowa
Jelitawieprzowe wypełniamy masą kiełbasianą.