WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pizza z szynką i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna pizza na drożdźowym cieście, wypełniona dodatkami. Z szynką, pieczarkami, cebulką , czerwoną papryką i serem.

Pizza z szynką i pieczarkami

Składniki:

Pizza z szynką i pieczarkami

Ciasto

Dodatki

Sos

  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką i pieczarkami

Ciasto

Pizza z szynką i pieczarkami
Do ciasta można dodać więcej mąki, jeśli jest za rzadkie.

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i łyżką mąki. Gdy zaczyn wyrośnie, mieszamy z mąką, solą i oliwą. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy. Możemy podzielić na dwie mniejsze porcje.

Sos

Pizza z szynką i pieczarkami
Sos można doprawić do smaku także innymi dodatkami.

Podgrzewając, mieszamy przecier, koncentrat, oregano, dodajemy do smaku sól, cukier i pieprz. Gotowym sosem smarujemy ciasto.

Dodatki

Pizza z szynką i pieczarkami
Wszystkie składniki kroimy i układamy na pizzy.

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki, szynkę i paprykę na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce. Wszystko układamy na pizzy i posypujemy ziołami.

Pieczenie

Pizza z szynką i pieczarkami
Pizzę pieczemy w 220 stopniach ok 20 minut.

Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 20 minut do przyrumienienia ciasta.