lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 8

No to teraz całkiem nowy smakołyk będzie. Pierwszy raz robiłam, jak widać jest do wykonania. Nawet ja która nigdy nie robiła białej kiełbasy, dałam sobie radę. Nie żałuje nawet wręcz jestem bardzo zadowolona, że podjęłam to wyzwanie.

Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona

Składniki do przygotowania białej kiełbasy:

  • 3 metry jelit naturalnych wieprzowych
  • 2.1/2 łyżki soli morskiej
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • zmielone wieprzowe mięsko 2 kg i 225 g
  • mięso wołowe zmielone 750 g
  • woda do mięsa wieprzowego 125 ml
  • woda do mięsa wołowego 60 ml
  • czosnek sprasowany 4 ząbki

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona

Wykonanie białej kiełbasy :

Wołowinę i wieprzowinę wkładamy do dwóch misek. Do wołowiny dodajemy sól, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany oraz wodę. Wyrabiam mięso.
Do wieprzowiny dodaje wodę i wyrabiam z 10 minut mięso. Po 10 minutach dodaje doprawioną wołowinę i mieszam teraz razem. Jelito mocze 3 godziny wcześniej w zimnej wodzie (wymieniam wodę co pół godziny).
Nakładam jelito na rurkę, przymocowuje do maszynki. Wkładam mięso do maszynki, włączam ją.
Jeną ręką popycham mięso, drugą robię kiełbaskę. Parzę kiełbasę w 70 stopniach ( woda nie ma się gotować, wtedy nie popękają).

Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona
Przygotowujemy wołowinę lub kupujemy zmieloną
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona
Wieprzowinę mielimy lub kupujemy już zmieloną
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona
Wołowinę doprawiamy solą morską trzy łyżki
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona
Dodajemy do wołowiny pieprz ziołowy , majeranek i czosnek sprasowany
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona
Jelito mocze 3 godziny wcześniej w zimnej wodzie ( wymieniam wodę co pół godziny ).
Biała kiełbasa - domowym sposobem robiona
Nakładam jelito na rurkę ,przymocowuje do maszynki . Wkładam mięso do maszynki , włączam ją . Jeną ręką popycham mięso, drugą robię kiełbaskę .