Sposób przygotowania:
Domowa biała kiełbasa
Mięso pokroić na kawałaki. Następnie karkówkę zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8mm. Mięso przełożyć do dużej miski. Dodać przyprawy, sól peklową oraz drobno starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę, długo wyrabiać aż masa będzie kelista.
Dobrze wyrobioną mięsną masę odstawić na noc do lodówki. Nastęnego dnia mięsną masą napełnić jelita. Jelita dokładnie napełniać mięsną masą aby nie było pustych miejsc i formować na kształt kiełbaski. Końce związać sznurkiem.
Gotowe białe kiełbaski odwiesić na kij na kilkanaście godzin aby podeschły. Potem kiełbaski można przygotować na swój ulubiony sposób a resztę poporcjować i zamrozić.
Dobrze wyrobioną mięsną masę odstawić na noc do lodówki. Nastęnego dnia mięsną masą napełnić jelita. Jelita dokładnie napełniać mięsną masą aby nie było pustych miejsc i formować na kształt kiełbaski. Końce związać sznurkiem.
Gotowe białe kiełbaski odwiesić na kij na kilkanaście godzin aby podeschły. Potem kiełbaski można przygotować na swój ulubiony sposób a resztę poporcjować i zamrozić.