migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1260]

Domowa biała kiełbasa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Domowa kiełbasa to dla mnie jeszcze trudny temat. Jednak w tym roku bardzo się nakręciłam i postanowiłam zrobić pierwszy krok i zrobiłam domową białą kiełbasę.

Domowa biała kiełbasa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa biała kiełbasa

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 6 g cukru
  • 6 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 8 g majeranku
  • 45 g soli peklowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml wody
  • oczyszczone jelito cienkie do napełniania

Sposób przygotowania:

Domowa biała kiełbasa
Mięso pokroić na kawałaki. Następnie karkówkę zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8mm. Mięso przełożyć do dużej miski. Dodać przyprawy, sól peklową oraz drobno starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę, długo wyrabiać aż masa będzie kelista.

Dobrze wyrobioną mięsną masę odstawić na noc do lodówki. Nastęnego dnia mięsną masą napełnić jelita. Jelita dokładnie napełniać mięsną masą aby nie było pustych miejsc i formować na kształt kiełbaski. Końce związać sznurkiem.

Gotowe białe kiełbaski odwiesić na kij na kilkanaście godzin aby podeschły. Potem kiełbaski można przygotować na swój ulubiony sposób a resztę poporcjować i zamrozić. 
Domowa biała kiełbasa
Mięso pokroić na kawałaki. Następnie karkówkę zmielić na sitku 4 mm.
Domowa biała kiełbasa
Natomiast łopatkę zmielić na sitku 8mm. Mięso przełożyć do dużej miski.
Domowa biała kiełbasa
Dodać przyprawy, sól peklową oraz drobno starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Domowa biała kiełbasa
Nastęnego dnia mięsną masą napełnić jelita. Jelita dokładnie napełniać mięsną masą aby nie było pustych miejsc i formować na kształt kiełbaski. Końce związać sznurkiem.