Sposób przygotowania:
Domowa biała kiełbasaETAP 1:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Tłuste kawałki zmielić na średnich oczkach maszynki do mielenia, a chude na dużych oczkach.
ETAP 2:
Wszystkie przyprawy wymieszać, czosnek rozgnieść i dodać do zmielonego mięsa. Wlać zimną wodę i całość tak długo wyrabiać, aż masa będzie kleista. W razie potrzeby dolać więcej wody i ponownie wyrabiać.
ETAP 3:
Miskę z mięsem nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12 godzin.
ETAP 4:
Jelita przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Przy pomocy przystawki do maszynki do mięsa napełniać jelita formując kiełbasy.
ETAP 5:
Gotowe zaparzyć przez 20-25 minut w wodzie o temperaturze 80 ºC.