anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Domowa biała kiełbasa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Żadna, nawet najlepsza biała kiełbasa ze sklepu nie może się równać z tą własnoręcznie przygotowaną w domu.

Domowa biała kiełbasa

Składniki:

Domowa biała kiełbasa

 

  • karczek – 1,2 kg
  • łopatka – 1 kg
  • boczek surowy – 1/2 kg
  • słonina – 300 g
  • cukier kryształ – 6 g
  • pieprz czarny świeżo mielony – 8 g
  • majeranek – 12 g
  • czosnek – 6 ząbków
  • sól peklująca - 40 g
  • woda – 2-3 szk.

Sposób przygotowania:

Domowa biała kiełbasa

ETAP 1:

Domowa biała kiełbasa
Mięso pokroić i podzielić na chude i tłuste kawałki.

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Tłuste kawałki zmielić na średnich oczkach maszynki do mielenia, a chude na dużych oczkach.

ETAP 2:

Domowa biała kiełbasa
Przygotować wszystkie przyprawy i wymieszać.

Wszystkie przyprawy wymieszać, czosnek rozgnieść i dodać do zmielonego mięsa. Wlać zimną wodę i całość tak długo wyrabiać, aż masa będzie kleista. W razie potrzeby dolać więcej wody i ponownie wyrabiać.

ETAP 3:

Domowa biała kiełbasa
Zmielone mięso odstawić do lodówki na całą noc.

Miskę z mięsem nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12 godzin.

ETAP 4:

Domowa biała kiełbasa
Jelita napełniać zapeklowaną masą mięsną.

Jelita przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Przy pomocy przystawki do maszynki do mięsa napełniać jelita formując kiełbasy.

ETAP 5:

Domowa biała kiełbasa

Gotowe zaparzyć przez 20-25 minut w wodzie o temperaturze 80 ºC.