Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała kiełbasa opiekana w pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nie ma dla mnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam z mięsem na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić

Biała kiełbasa opiekana w pikantnej marynacie

Składniki:

Biała kiełbasa opiekana w pikantnej marynacie

 

  • 6 średnich białych kiełbasek surowych ( ja kupuję wieprzowe od sprawdzonego dostawce)
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka syropu z zielonych szyszek sosnowych
  • 1 pełna łyżeczka czerwonej papryki mielonej słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • sól grubo mielona - duża szczypta
  • 1 łyżeczka otartego suszonego majeranku
  • szczypta otartego suszonego tymianku
  • szczypta otartej suszonej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa opiekana w pikantnej marynacie
Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, syropu i przypraw. Kiełbaski zalać zimną wodą tak by były nią tylko lekko przykryte. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz do minimum i parzyć kiełbaski 15 minut. Wyjąć i odstawić by wystygły **. Natrzeć marynatą i zostawić w chłodzie ( lodówce ) na minimum 12 godzin. Na patelni rozgrzać pozostały olej i opiec otarte z marynaty kiełbaski aż się zrumienią. * Testuję ostatnio podobne syropy zamiast miodu są ciekawe smakowe , można też spróbować miodów smakowych np. tymiankowego ** Wywar z parzenia i kawałek sparzonej kiełbaski proponuję ostudzić i zamrozić na barszcz biały lub żurek.