lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Biała kiełbasa z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna biała kiełbasa z grilla sama robiłam na ucztę grillową

Biała kiełbasa z grilla

Składniki:

Biała kiełbasa z grilla

 

  • Łopatka 1,5kg
  • 1,5 kg tłuściejszej wieprzowiny (karkówki),
  • sól,
  • pieprz czarny do smaku
  • majeranek do smaku 3 łyżki
  • czosnek 3 sztuki
  • Cienkich jelita wieprzowe na 3 kg mięsa . Można je kupić w sklepie w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
  • 1.1/2 szklanki wody lodowatej

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa z grilla
Mięso umyłam porządnie , odcedziłam . Wieprzowinę najlepiej chudą pokroić w drobną kostkę. Tłustą- zemleć w maszynce do mięsa. Czosnek obrać, rozetrzeć z łyżką soli,dodać pieprz i majeranek Oba mięsa połączyć, wlać 1,5 szklanki wody lodowatej , wyrabiać, aż mięso wchłonie płyn. Sól z czosnkiem, odstawić na 6-8 godzin w chłodne miejsce. Mięso po tym czasie jeszcze raz starannie wyrobić. Jelita umyć w ciepłej wodzie - ( zostawiam jelita w ciepłej wodzie na 1.1/2 godziny by dobrze się wszystko wypłukało z nich , naciągnąć na specjalną wkładkę w maszynce do mięsa. Masę napychać do jelit za pomocą maszynki.Podczas robienia skręcam jelita i dalej jadę i tak powstaje kiełbaska Kiełbasę zostawiam w lodówce na 24 godziny. Następnie wkładam do przegotowanej wody wrzątku 35 minut, nie gotuje przykrywam pokrywką po tym czasie wyjmuje zostawiam w lodówce przestudzona i szykuje grilla czas na pyszności kiełbasa z grilla biała to pyszność :) Piekę na ruszcie na grillu tym zwykłym małym na dworze z obu stron na rumiany kolor tak aby się upiekła i jemy :)