Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 200
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce- doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Warto je przygotować.

Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej

Składniki:

Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej

 

  • 4 cienkie białe kiełbaski,
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 1/2 strąka papryki czerwonej,
  • 1/2 strąka papryki żółtej,
  • 1/2 strąka papryki zielonej,
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml wody,
  • 2 plastry sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej
1. Kapustę kiszoną przepłukuję i drobno kroję. Papryki kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję w kostkę.

Na maśle szklę cebulę. Dodaję kapustę, paprykę oraz kminek. Chwilę smażę. Warzywa podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

2. Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych. Na kapuście układam białe kiełbaski. Ser żółty kroję w paski.

Kawałki sera układam na kiełbaskach. Naczynka wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.