Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa duszona w kapuście z suszonymi grzy
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody i moczymy przez godzinę. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 30 minut ze szczyptą soli. Po ugotowaniu grzyby studzimy i kroimy w paski. Kiszona kapustę płuczemy i gotujemy przez 40 minut. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy wodę. Cebulę drobno kroimy, szklimy ją na oleju. Do cebuli dodajemy kiełbasę i obsmażamy ją na rumiano z każdej strony. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. Dodajemy kapustę, grzyby, koncentrat pomidorowy, całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około godziny doprawiając do smaku. Najlepiej wodę dolewać stopniowo tzn. po około pół szklanki. Kiełbasę podajemy ze świeżym pieczywem, smacznego :)
kołczu