VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Diabelska pizza

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza ostra jak ogień ale w smaku rewelacyjna! Nieziemskiej ostrości nadaje kurczak w kurkumie, ostre papryczki chili i sos piri piri.

Diabelska pizza

Składniki:

Diabelska pizza

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • Wierzch:
  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 5 pieczarek
  • 15 czarnych oliwek
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • Garść sera
  • 3 łyżki sosu barbecue
  • 1 łyżeczka sosu piri piri
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 jasnozielone papryczki chili
  • 2 ciemnozielone papryczki chili
  • Oregano

Sposób przygotowania:

Diabelska pizza
Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm.

Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa, cząbrem i kurkumą. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni.

Placek smarujemy sosem barbecue i sosem piri piri. Na brzegach pizzy układamy pokrojone w plasterki czarne oliwki. Układamy kolejno pokrojone w plasterki pieczarki oraz usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki jasnozielone papryczki oraz czerwona paprykę pokrojoną w kosteczkę. Na wierzchu układamy ser stary na tarce o średnich oczkach oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Ciemnozielone papryczki układamy po bokach pizzy. Całość obsypujemy suszonym oregano.

Gotową pizze wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika na 12-15 minut.