Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Bida zupa z pieniążków dębowych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

zupa z mało znanych grzybów

Bida zupa z pieniążków dębowych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bida zupa z pieniążków dębowych

 

  • 10 - 12 małych, młodych ziemniaczków
  • 3 garści pieniążków dębowych - same kapelusiki bo trzonki łykowate
  • 2 małe cebulki
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 nieduża gałązka naci selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki chudej śmietany
  • 1/3 łyżeczki mąki żytniej t.720
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Bida zupa z pieniążków dębowych
Grzybki trzeba dokładnie oczyścić bo między blaszkami lubią się chować malutkie chrząszcze. Opłukałam je i osączyłam dokładnie. Pokroiłam w paseczki - było tego ok. 1 , 5 szklanki. Ziemniaczki oskrobałam, pokroiłam na ćwiartki, zalałam 1 litrem wody, gotowałam ok. 5 min.. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam pokrojoną w półtalarki cebulkę i grzyby, ale tylko 2-3 minutki. Dodałam je do ziemniaków, dorzuciłam posiekaną zieleninę selera i połowę pietruszki, gotowałam aż ziemniaki były zupełnie miękkie. Śmietanę rozmieszałam z odrobiną soli i mąki, zahartowałam 2 łyżkami zupy i dodałam do całości. Doprawiłam solą i pieprzem, posypałam resztą natki i gotowe! Pycha taka zupa, poproszę częściej!
Bida zupa z pieniążków dębowych
pieniążki na zupę
Bida zupa z pieniążków dębowych
Bida zupa z pieniążków dębowych