Sposób przygotowania:
Bida zupa z pieniążków dębowych
Grzybki trzeba dokładnie oczyścić bo między blaszkami lubią się chować malutkie chrząszcze. Opłukałam je i osączyłam dokładnie. Pokroiłam w paseczki - było tego ok. 1 , 5 szklanki. Ziemniaczki oskrobałam, pokroiłam na ćwiartki, zalałam 1 litrem wody, gotowałam ok. 5 min.. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam pokrojoną w półtalarki cebulkę i grzyby, ale tylko 2-3 minutki. Dodałam je do ziemniaków, dorzuciłam posiekaną zieleninę selera i połowę pietruszki, gotowałam aż ziemniaki były zupełnie miękkie. Śmietanę rozmieszałam z odrobiną soli i mąki, zahartowałam 2 łyżkami zupy i dodałam do całości. Doprawiłam solą i pieprzem, posypałam resztą natki i gotowe! Pycha taka zupa, poproszę częściej!
evita0007