Sposób przygotowania:
Grzybowa soczewica z kurczakiem
Suszone grzyby zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu rzez około 30-40 minut. Wywar zachowujemy.
W garnku rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
Dodajemy do cebulki z czosnkiem i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy posiekany seler naciowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Dodajemy szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30 minut (do miękkości soczewicy).
W razie potrzeby możemy danie podlać wodą/bulionem.
Możemy również wg gustu zaciągnąć danie łyżką mąki rozrobioną w mleku/wodzie.
W garnku rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
Dodajemy do cebulki z czosnkiem i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy posiekany seler naciowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Dodajemy szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30 minut (do miękkości soczewicy).
W razie potrzeby możemy danie podlać wodą/bulionem.
Możemy również wg gustu zaciągnąć danie łyżką mąki rozrobioną w mleku/wodzie.
zbysiowa