kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Grzybowa soczewica z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo smaczna propozycja obiadowa dla osób dbających o zdrową dietę. Soczewica ma mnóstwo wartości odżywczych: białka, potasu oraz kwasu foliowego i z powodzeniem zastępuje węglowodanowe dodatki np. makaron.

Grzybowa soczewica z kurczakiem

Składniki:

Grzybowa soczewica z kurczakiem

podstawowe

  • 50 g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
  • biała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 500g piersi lub polędwiczek z kurczaka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • szklanka zielonej ciecierzycy (suchej)
  • sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Grzybowa soczewica z kurczakiem
Suszone grzyby zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu rzez około 30-40 minut. Wywar zachowujemy.

W garnku rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.

Dodajemy do cebulki z czosnkiem i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy posiekany seler naciowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Dodajemy szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30 minut (do miękkości soczewicy).

W razie potrzeby możemy danie podlać wodą/bulionem.

Możemy również wg gustu zaciągnąć danie łyżką mąki rozrobioną w mleku/wodzie.