Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym1
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 1,5 cm plastry. Każdy lekko rozbić dłonią i oprószyć solą i pieprzem.
W większym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć na nim plastry mięsa na rumiany kolor.
Mięso przełożyć na talerz a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulkę, dodać posiekany ząbek czosnku.
2
Do cebuli dodać grzyby, smażyć kilka minut aż się rozmrożą. Dodać polędwiczkę i podlać gorącą wodą tak aby zakrywała mięso. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem ok 30-40 min.
Mąkę rozprowadzić w 1/2 szkl zimnej wody,zagęścić sos. Podawać posypane natką pietruszki.
karola25
niezły kąsek
Magdalena88