SUPERPRZEPIS

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

  • 3
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Przepyszne i delikatne mięso w aromatycznym sosie z leśnych grzybów to doskonała propozycja na rodzinny obiad.

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 800g
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 300g mrożonych prawdziwków
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżeczka tymianku
  • łyżka mąki pszennej
  • świeża natka pietruszki do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

1

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Plastry polędwiczki smażyć na rumiany kolor

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 1,5 cm plastry. Każdy lekko rozbić dłonią i oprószyć solą i pieprzem.

W większym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć na nim plastry mięsa na rumiany kolor.

Mięso przełożyć na talerz a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulkę, dodać posiekany ząbek czosnku.

2

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Do cebuli dodać mrożone grzyby, smażyć kilka minut

Do cebuli dodać grzyby, smażyć kilka minut aż się rozmrożą. Dodać polędwiczkę i podlać gorącą wodą tak aby zakrywała mięso. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem ok 30-40 min.

Mąkę rozprowadzić w 1/2 szkl zimnej wody,zagęścić sos. Podawać posypane natką pietruszki.