Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bieda zupka w wersji kremowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z tą nazwa . ,, bieda zupki" to jest cała historia. W zasadzie wzięła się z opowiadań Prababci i Babci

Bieda zupka  w wersji kremowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bieda zupka w wersji kremowej

 

  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • kawałek kapusty białej wielkości ziemniaka ( użyłam od głąba)
  • 1/2 dużej cebuli cukrowej
  • kawałek białej części pora ( tak 1/4 średnio grubego białego kawałka)
  • kawałek ogórka - wielkości 1/4 pomidora
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • kilka listków maggi ogrodowego ( lubczyku)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • pieprz mielony
  • utarta gałka muszkatołowa
  • maggi w płynie
  • 3,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 kromki bagietki
  • natka pietruszki
  • listki tymianku

 

Sposób przygotowania:

Bieda zupka w wersji kremowej
Obrane i umyte warzywa pokroić w kawałki ( duża kostka). Rozgrzać rondel o grubym dnie. Wrzucić warzywa po za pomidorem i smażyć aż zaczną się karmelizować. Dołożyć pomidora ,skropić olejem, posypać szczypta soli i pieprzu. Zalać wodą i gotować 30 minut. Przełożyć do malaksera i zmiksować . Połączyć ze śmietanką. Doprawić do smaku maggi, pieprzem i gałka muszkatołową. Przygotować grzanki z bagietki. Podawać z usiekanym koprem i natka pietruszki .Przed podaniem polać każdą porcję 1/2 łyżeczki oleju. Do każdej porcji podać dwie grzanki* * można je natrzeć ząbkiem czosnku - posypać utartym serem żółtym i zapiec w piekarniku aż ser się rozpuści .
Bieda zupka  w wersji kremowej
Warzywa obrać i umyc a potem opiec na rumiano na odrobinie oleju
Bieda zupka  w wersji kremowej
Zalać zrumienione warzywa wodą i dodać zioła i pomidora
Bieda zupka  w wersji kremowej
Gotowac 30 minut aż warzywa będa miękkie
Bieda zupka  w wersji kremowej
Zmiksowac zupę ze śmietanką i doprawić do smaku

Tagi:

winogrona