buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Big tymbal drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

szybko znika z talerza.Polecam.

Big tymbal drobiowy

Składniki:

Big tymbal drobiowy

 

  • 3 duże udka drobiowe
  • 3 jaja
  • 1 puszka groszku
  • 4 średnie marchewki
  • 50g.żelatyny spożywczej
  • 1 średnia cebula
  • pęczek pietruszki zielonej
  • sól,pieprz,kucharek do smaku
  • 50ml.zakwasu buraczanego

 

Sposób przygotowania:

Big tymbal drobiowy
Udka umyć pod bieżącą wodą,włożyć do garnka, zalać 3l wody.Marchewkę obrać wrzucić do garnka i razem gotować na lekkim ogniu do miękkości,w lekko osolonej wodzie.W miedzy czasie jajka gotujemy na twardo,cebulę,natkę bardzo drobno siekamy.Gdy udka z marchewką będą miękkie odcedzić przez gęste sitko(zostawiając wywar) ostudzić.Następnie udka obrać z kości drobno posiekać ,marchewkę, jajka pokroić w plasterki.Groszek odcedzamy.Pokrojone składniki układamy na dnie naczynia.Wywar wlewamy z powrotem do garnka, wrzucamy posiekaną cebulę oraz pietruszkę.Gotujemy na średnim ogniu przez ok.5min.Wlewamy zakwas buraczany i odstawiamy z ognia..Do wywaru powoli wsypujemy żelatynę energicznie mieszając trzepaczką ,doprawiamy do smaku i studzimy.Całość zalewamy auszpikiem,odstawiamy do lodówki na ok.4godz. do zastygnięcia.Najlepiej smakuje z posiekaną cebulką i odrobiną octu jabłkowego.SMACZNEGO.