Sposób przygotowania:
Big tymbal drobiowy
Udka umyć pod bieżącą wodą,włożyć do garnka, zalać 3l wody.Marchewkę obrać wrzucić do garnka i razem gotować na lekkim ogniu do miękkości,w lekko osolonej wodzie.W miedzy czasie jajka gotujemy na twardo,cebulę,natkę bardzo drobno siekamy.Gdy udka z marchewką będą miękkie odcedzić przez gęste sitko(zostawiając wywar) ostudzić.Następnie udka obrać z kości drobno posiekać ,marchewkę, jajka pokroić w plasterki.Groszek odcedzamy.Pokrojone składniki układamy na dnie naczynia.Wywar wlewamy z powrotem do garnka, wrzucamy posiekaną cebulę oraz pietruszkę.Gotujemy na średnim ogniu przez ok.5min.Wlewamy zakwas buraczany i odstawiamy z ognia..Do wywaru powoli wsypujemy żelatynę energicznie mieszając trzepaczką ,doprawiamy do smaku i studzimy.Całość zalewamy auszpikiem,odstawiamy do lodówki na ok.4godz. do zastygnięcia.Najlepiej smakuje z posiekaną cebulką i odrobiną octu jabłkowego.SMACZNEGO.