patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Bigos na bogato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomity bigos na bogato z wołowiną i drobiową wędliną oraz śliwkami suszonymi. Polecam nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.

Bigos na bogato Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos na bogato

 

Sposób przygotowania:

Bigos na bogato
Kapustę ze słoików przekładam do garnka, zalewam wodą tak by przykryła kapustę. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca, śliwki suszone.

Pieczarki myję kroję w plastry, smażę na oleju na rumiano, dodaję do kapusty. Mięso kroję w kostkę smażę na oleju dodaję do garnka.

Kiełbasę kroję w plastry dodaję do kapusty. Zmniejszam ogień i gotuję ok 2 godziny. Następnie dodaję przyprawy do bigosu oraz pieprz.

Dalej gotuję co jakiś czas mieszając ok 1 godz. Wyłączam. Studzę pozostawiam w lodówce na noc.

Drugiego dnia bigos znów gotuję tym razem ok 30 min. Studzę i pozostawiam w lodówce parę godzin. Następnie znów gotuję ok 30 min.

Jemy. Albo po wystudzeniu mrozimy.
Bigos na bogato
Do garnka przekładam kapustę oraz śliwki suszone.
Bigos na bogato
Dodaję pieczarki drobno pokrojone i podsmażone.
Bigos na bogato
Mięso myję i kroję w kostkę. Smażę na rumiano na patelni.
Bigos na bogato
Dodaję do kapusty pokrojoną kiełbasę z indyka.

Tagi:

danie bigos