Sposób przygotowania:
Bigos na bogato
Kapustę ze słoików przekładam do garnka, zalewam wodą tak by przykryła kapustę. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca, śliwki suszone.
Pieczarki myję kroję w plastry, smażę na oleju na rumiano, dodaję do kapusty. Mięso kroję w kostkę smażę na oleju dodaję do garnka.
Kiełbasę kroję w plastry dodaję do kapusty. Zmniejszam ogień i gotuję ok 2 godziny. Następnie dodaję przyprawy do bigosu oraz pieprz.
Dalej gotuję co jakiś czas mieszając ok 1 godz. Wyłączam. Studzę pozostawiam w lodówce na noc.
Drugiego dnia bigos znów gotuję tym razem ok 30 min. Studzę i pozostawiam w lodówce parę godzin. Następnie znów gotuję ok 30 min.
Jemy. Albo po wystudzeniu mrozimy.
Pieczarki myję kroję w plastry, smażę na oleju na rumiano, dodaję do kapusty. Mięso kroję w kostkę smażę na oleju dodaję do garnka.
Kiełbasę kroję w plastry dodaję do kapusty. Zmniejszam ogień i gotuję ok 2 godziny. Następnie dodaję przyprawy do bigosu oraz pieprz.
Dalej gotuję co jakiś czas mieszając ok 1 godz. Wyłączam. Studzę pozostawiam w lodówce na noc.
Drugiego dnia bigos znów gotuję tym razem ok 30 min. Studzę i pozostawiam w lodówce parę godzin. Następnie znów gotuję ok 30 min.
Jemy. Albo po wystudzeniu mrozimy.