halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kapuściany mess

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Z kapusty przygotowujemy różne dania. Jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B. Zawiera witaminę E i K oraz błonnik i sole mineralne.

Kapuściany mess

Składniki:

Kapuściany mess

 

  • kapusta kiszona 70 dag
  • kapusta słodka 50 dag
  • kiełbasa toruńska 60 dag
  • cebula 2 sztuki
  • liść laurowy 1 sztuka
  • piwo lech pils 400 ml
  • kminek mielony 1/3 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony
  • przyprawa do bigosu i dań z kapusty 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kapuściany mess
Kapustę słodką poszatkować, posiekać na drobniejsze kawałki, zalać gorącą wodą gotować 30 minut. Kapustę kiszoną wypłukać. Zalać gorącą wodą. Gotować 35 minut. Odcedzić kapustę kiszoną oraz słodką.

Włożyć oby dwie kapusty do jednego garnka, wymieszać. Następnie wlać piwo do kapusty, dodać obraną cebulę, kminek mielony i liść laurowy. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w kostkę. Przed końcem gotowania kapusty 15-20 minut dodać przyprawę do bigosu, koncentrat pomidorowy oraz kiełbasę, wymieszać. Doprawić potrawę ewentualnie jeszcze solą oraz pieprzem.