Sposób przygotowania:
Bigos kaszubski z wiśniami
Kapustę kiszoną przelewamy wodą, odcedzamy i wyciskamy aby pozbyć się bardzo kwaśnego smaku ( kapusta ma być kwaśna ale nie za bardzo ). Przekładamy do garnka zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez 30 minut. PO tym czasie próbujemy wodę z kapusty, jeśli nadal kapusta jest bardzo kwaśna odlewamy całą wodę i wlewamy nową. Jeśli jednak kwasowość nam odpowiada dodajemy poszatkowaną biała kapustę i gotujemy całość pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, śliwki wędzone i gotujemy kolejne 30 minut. Do rondelka przekładamy wiśnie zalewamy je szklanką wody, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy z nich kompot ( około 20 minut ). Cebulę kroimy w cienkie piórka i przesmażamy ją razem z boczkiem wędzonym pokrojonym w dość grubą kostkę. Podsmażoną i zarumienioną cebulę z boczkiem dodajemy do bigosu. Gotowy kompot wraz z wiśniami również dodajemy do bigosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu minimum 2 godziny ( im dłużej tym lepiej). Kiedy bigos nabierze już ładnego koloru a kapusta zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy bigos do smaku solą i pieprzem – gotujemy jeszcze 15 minut. Bigos studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia bigos gotujemy jeszcze co najmniej godzinę a później możemy się cieszyć jego wspaniałym smakiem, smacznego