Sposób przygotowania:
Bigos po kaszubsku z wiśniami
W pierwszym garnku podgotować pokrojoną kiszona kapustę, wraz z wcześniej podsmażonym boczkiem z cebulką, zielem angielskim i liściem laurowym. W drugim garnku podgotować świeżą poszatkowaną kapustę z grzybami i solą do smaku. Połączyć obie kapusty, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę oraz przecier pomidorowy i gotować przez godzinę. Bigos dobrze jest odstawić na noc w chłodne miejsce. Mrożone wiśnie Hortex zalać 2,5 szklankami wody i ugotować kwaskowy kompot. Następnego dnia do bigosu dolać kompot z wiśni oraz doprawić solą, pieprzem i cukrem jeśli tego wymaga. Gotować bigos jeszcze godzinę na małym ogniu. Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy!