cortaplumas77

cortaplumas77

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Bigos po kaszubsku z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bigosu chyba nie trzeba przedstawiać, każda polska rodzina ma swój własny przepis na idealny bigos. Kaszubski bigos z kompotem z wiśni tradycyjnie serwuje się jako gorącą przystawkę lub przekąskę, koniecznie z chrupiącym pieczywem.

Bigos po kaszubsku z wiśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos po kaszubsku z wiśniami

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty świeżej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 50 dag wędzonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • grzyby suszone
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 2 szklanki kompotu z wiśni Hortex
  • sól, pieprz, cukier

 

Sposób przygotowania:

Bigos po kaszubsku z wiśniami
W pierwszym garnku podgotować pokrojoną kiszona kapustę, wraz z wcześniej podsmażonym boczkiem z cebulką, zielem angielskim i liściem laurowym. W drugim garnku podgotować świeżą poszatkowaną kapustę z grzybami i solą do smaku. Połączyć obie kapusty, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę oraz przecier pomidorowy i gotować przez godzinę. Bigos dobrze jest odstawić na noc w chłodne miejsce. Mrożone wiśnie Hortex zalać 2,5 szklankami wody i ugotować kwaskowy kompot. Następnego dnia do bigosu dolać kompot z wiśni oraz doprawić solą, pieprzem i cukrem jeśli tego wymaga. Gotować bigos jeszcze godzinę na małym ogniu. Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy!
Bigos po kaszubsku z wiśniami
Bigos po kaszubsku z wiśniami