peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Bigos świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zbliżają się Święta a ja nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez bigosu. Można wykorzystać resztki mięs i wędlin, a ich rozmaitość tylko podbije smak :-)

Bigos świąteczny

Składniki:

Bigos świąteczny

 

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,6 kg poszatkowanej kapusty białej
  • 2 duże cebule
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 100g pikantnego chorizo
  • 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie)
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania
  • przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber)
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Bigos świąteczny
Kapustę kiszoną namaczamy w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy białą kapustę i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy do dużego garnka.

Kapustę kiszoną odciskamy, drobno siekamy i podsmażamy - dodajemy do garnka z cebulą i białą kapustą.

Mięso wołowe myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Kawałki mięsa solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony - dodajemy do garnka z kapustą.

Do garnka wlewamy ok 1 litra wody (ja wlałam 700 ml wody + 200 ml rosołu + 100 ml wywaru z warzyw) - zagotowujemy i zmniejszamy ogień.

Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podwawelską i chorizo oraz odcedzone i posiekane grzyby. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami.

Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę (co jakiś czas mieszamy).



Rada: Bigos dobrze jest przygotować dwa-trzy dni wcześniej i po ugotowaniu zagotowywać raz dziennie - nabiera wtedy mocy ;-)