Sposób przygotowania:
Bigos świąteczny
Kapustę dobrze płuczemy i odciskamy. Kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. Gotujemy około 30 minut.
Udka obieramy, wędliny kroimy na kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw boczek, kiedy wytopi się z niego trochę tłuszczu dodajemy resztę mięsa. Podsmażamy przez chwilę.
Do dużego garnka przekładamy kapustę, grzyby, żeberko oraz podsmażone mięsa. Dokładnie mieszamy. Dokładamy przyprawę do bigosu, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz powidła. Prażymy na niewielkim ogniu przez 3 godziny mieszając co jakiś czas.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Udka obieramy, wędliny kroimy na kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw boczek, kiedy wytopi się z niego trochę tłuszczu dodajemy resztę mięsa. Podsmażamy przez chwilę.
Do dużego garnka przekładamy kapustę, grzyby, żeberko oraz podsmażone mięsa. Dokładnie mieszamy. Dokładamy przyprawę do bigosu, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat oraz powidła. Prażymy na niewielkim ogniu przez 3 godziny mieszając co jakiś czas.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.