Sposób przygotowania:
Bigos świąteczny z lekka odchudzony
Kapustę lekko przecinamy nożem. Należy spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna, zalewamy wodą i gotujemy 15 min, po czym odlewamy wodę i zalewamy świeżą dopiero doprawiamy. Jeśli jest tylko lekko kwaśnawa, wystarczy tylko przepłukać i można gotować. Kapustę zalewamy wodą aby było tyle wody co kapusty. Grzyby zalewamy ciepłą wodą aby namokły, później kroimy i dokładnie płuczemy i dodajemy do kapusty. Dorzucamy również wędzone kości ( jeśli mamy coś tłustego gotujemy osobno) i przyprawy (pieprz, gorczyce, jałowiec, ziele angielskie) zawijamy w gazę związujemy i wrzucamy do kapusty. Liść laurowy, kminek i łyżkę majeranku, śliwki, rodzynki wrzucamy luzem. Nastawiamy na wolny ogień ( bez przykrycia ) i gotujemy tak aż kapusta będzie w 3/4 miękka. Jeśli uzyskamy taki stan, przykrywamy wynosimy w chłodne miejsce i niech stoi do następnego dnia. Ponownie doprowadzam do wrzenia, wyciągamy kości obieramy mięso i wrzucamy do kapusty. Dodajemy resztę przypraw i gotujemy. Kiełbasę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka zalewamy gorącą wodą i gotujemy 5 min, wybieramy łyżką cedzakową i dodajemy do bigosu. Całość razem gotujemy aż kapusta będzie całkiem miękka. Doprawiamy ostatecznie i odstawiamy aby sobie sobą naszło.