Sposób przygotowania:
Bigos świąteczny
Grzyby namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. W garnku wytopić słoninę wraz z boczkiem, dodać cebulę. Jak się cebula zeszkli wrzucić poszatkowaną białą kapustę, ugotowane grzyby wraz z odrobiną wody, w której się gotowały, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do bigosu, mielony pieprz. Gdy kapusta jest prawie miękka, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i mięso, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusić do miękkości. Osobno ugotować kiszoną kapustę, odcedzić, dodać do białej. Śliwki pokroić w paseczki, dodać do bigosu, podlać winem. Doprawić do smaku. Dusić około 35 min. Bigos jest najlepszy odgrzewany. Jak ktoś lubi można dodać w trakcie gotowania obrane i pozbawione nasion pokrojone w kostkę pomidory.