misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 565]

Bigos z dodatkiem młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bigos to jedno z takich dań, które nigdy się nie nudzi. Z każdym dniem jest lepszy i trudno się od niego oderwać. Połączenie dwóch rodzajów kapusty oraz rozpływające się w ustach żeberka do tego świeże pieczywo - czego chcieć więcej.

Bigos z dodatkiem młodej kapusty Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Bigos z dodatkiem młodej kapusty

 

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 1,4 kg żeberek wieprzowych
  • 1 średnia główka kapusty
  • 350-400 g cienkiej kiełbasy ( u mnie miks różnych rodzajów)
  • 120 ml ketchupu
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 kość wędzona
  • Do smaku:
  • kminek
  • papryka ostra i słodka
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Świeżą kapustę kroimy na ćwiartki, a te na paski o szerokości około 1 cm. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Cienką kiełbasę kroimy na plasterki, a te na połówki.

W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy żeberka. Zarumienione z każdej strony mięso przekładamy np. na talerz.

W garnku, w którym smażyło się mięso przesmażamy pokrojoną kiełbasę. Przesmażamy aż zacznie się rumienić. Do takiej kiełbasy dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup. Całość przez chwilę przesmażamy i wrzucamy świeżą kapustę - dokładnie mieszamy. Dodajemy kiszoną kapustę, mieszamy i wlewamy wodę. Dokładamy przesmażone żeberka i wciskamy je w kapustę. Do garnka dodajemy wędzoną kość.

Całość doprawiamy i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy do miękkości mięsa.

Wyjmujemy kości i podajemy np. z pieczywem.
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Świeżą kapustę kroimy na ćwiartki a te na paski
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Umyte i osuszone żeberka tniemy na porcje
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu układamy żeberka
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Mięso smazymy na złoty kolor z każdej strony
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Na tłuszczu przesmażamy cienką kiełbasę
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Do cienkiej kiełbasy dodajemy ketchup o przecier chwilę przesmażamy
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Dodajemy świeżą kapustę i dokładnie mieszamy
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Dodajemy kiszoną kapustę
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Do garnka wkładamy przesmażone żeberka
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Dodajemy wędzoną kość
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Dodajemy przyprawy
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Gotowy bigos podajemy np. z pieczywem

Tagi:

dania bigos