Sposób przygotowania:
Bigos z dodatkiem młodej kapusty
Świeżą kapustę kroimy na ćwiartki, a te na paski o szerokości około 1 cm. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Cienką kiełbasę kroimy na plasterki, a te na połówki.
W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy żeberka. Zarumienione z każdej strony mięso przekładamy np. na talerz.
W garnku, w którym smażyło się mięso przesmażamy pokrojoną kiełbasę. Przesmażamy aż zacznie się rumienić. Do takiej kiełbasy dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup. Całość przez chwilę przesmażamy i wrzucamy świeżą kapustę - dokładnie mieszamy. Dodajemy kiszoną kapustę, mieszamy i wlewamy wodę. Dokładamy przesmażone żeberka i wciskamy je w kapustę. Do garnka dodajemy wędzoną kość.
Całość doprawiamy i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy do miękkości mięsa.
Wyjmujemy kości i podajemy np. z pieczywem.
W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażamy żeberka. Zarumienione z każdej strony mięso przekładamy np. na talerz.
W garnku, w którym smażyło się mięso przesmażamy pokrojoną kiełbasę. Przesmażamy aż zacznie się rumienić. Do takiej kiełbasy dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup. Całość przez chwilę przesmażamy i wrzucamy świeżą kapustę - dokładnie mieszamy. Dodajemy kiszoną kapustę, mieszamy i wlewamy wodę. Dokładamy przesmażone żeberka i wciskamy je w kapustę. Do garnka dodajemy wędzoną kość.
Całość doprawiamy i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy do miękkości mięsa.
Wyjmujemy kości i podajemy np. z pieczywem.