czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Bigos z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bigos z młodej kapusty ma troszkę słodki smak, ale taki właśnie najbardziej lubi moja rodzinka. polecam!

Bigos z młodej kapusty

Składniki:

Bigos z młodej kapusty

 

  • 3 średnie główki młodej kapusty,
  • 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki lub szynki,
  • 3 krótkie laski wędzonej kiełbasy,
  • 2 małe słoiczki przecieru pomidorowego,
  • 5 łyżek ostrego keczupu,
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • łyżka przyprawy do bigosu,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty
Mięso umyć, podzielić na mniejsze porcje i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie wyjąć z wody, przestudzić i drobno pokroić. Kapustę umyć, poszatkować i przełożyć do garnka z wodą od gotowania mięsa, dolać trochę wody tak, aby cała kapusta była przykryta, doprawić sporą ilością soli i gotować ok. godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni aż zbrązowieje. Wraz z mięsem dodać do kapusty. Dodać ketchup, przecier pomidorowy, kawek cytrynowy, przyprawę do bigosu i koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze ok. 15 minut. Następnie odstawić na całą noc, by smaki się przegryzły.