-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Bigos z karkówki i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Był bigos z kapusty pekińskiej. Czas na kolejny eksperyment czyli bigos z karkówki i cukinii. Okazał się bardzo dobry jak poprzedni. To coś zupełnie innego niż tradycyjny bigos. Polecam!

Bigos z karkówki i cukinii Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Bigos z karkówki i cukinii

 

  • pół kilograma karkówki w całości
  • 1 cebula
  • 4 duże marchewki
  • 5 dużych cukinii
  • pół kilograma pomidorów
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos z karkówki i cukinii
Karkówkę pokroić na grube plastry a następnie w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Na tych samych co marchewki.

Odsączyć z nadmiaru soku. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i marchew podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Dodać odciśniętą cukinię i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie do warzyw dodać podsmażone mięso i pomidory.

Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa czyli około 50-60 minut.  
Bigos z karkówki i cukinii
Karkówkę pokroić w kostkę.Przyprawić i usmażyć na złoty kolor.
Bigos z karkówki i cukinii
Pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchew podsmażyć.
Bigos z karkówki i cukinii
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z nadmiaru soku.
Bigos z karkówki i cukinii
Cukinię dodać do podsmażonych warzyw.Dusić 10 minut pod przykryciem.
Bigos z karkówki i cukinii
Pomidory pokroić w kostkę.
Bigos z karkówki i cukinii
Pomidory i mięso dodać do pozostałych warzyw.Dusić do miękkości mięsa około 50 -60 minut.