eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Bigos z cukinii 2 Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bigos z młodej cukinii z dodatkiem sosu sojowego.

Bigos z cukinii 2 Eli

Składniki:

Bigos z cukinii 2 Eli

 

  • 1 kg młodej cukinii
  • 1 kg kiełbasy (zwyczajna,toruńska lub podobna)
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego-200 g
  • 5 łyżek sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii 2 Eli
Cukinię umyć,osuszyć,odkroić końcówki,przekroić wzdłuż na ćwiartki i póżniej na grubsze plastry.Oczyszczone pieczarki pokroić na pół plastry (mniejsze na plastry).Obraną cebulę pokroić na ćwierć plastry.Kiełbasę pokroić w kostkę.Umyte,oczyszczone z szypułek i nasion papryki pokroić w kostkę.W dużym garnku rozgrzać olej,dodać kiełbasę i przesmażyć.Dodać cebulę i chwilę smażyć razem.Dodać pieczarki,paprykę i znowu chwilę razem smażyć.Dodać cukinię,paprykę słodką i ostrą,sos sojowy,czosnek granulowany koncentrat pomidorowy,wymieszać i dusić do miekkości.Skosztować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Smacznego!