dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Bigos z cukinii z gruszką, kiełbasą i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jesienny rozgrzewający bigos mięsno-warzywno-zbożowy z dodatkiem gruszki która świetnie podbija smak.

Bigos z cukinii z gruszką, kiełbasą i ziołami

Składniki:

Bigos z cukinii z gruszką, kiełbasą i ziołami

 

  • 200g kiełbasy dobrego gatunku
  • 2 cukinie
  • 1 gruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki skiełkowanej pszenicy
  • olej
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • 2 szcz curry

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii z gruszką, kiełbasą i ziołami
Cebule siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do niej kiełbase pokrojona w kostke i podsmażamy wszystko ok 5 minut. Cebule i kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy koncentratem pomidorowym rozpuszczonym w pół szklanki wody. Dodajemy pszenicę, pokorjoną w kostkę gruszke i posiekana pietruszkę. Gotujemy wszystko 5-7 minut. W tym czasie myjemy cukinie i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka razem z curry i gotujemy 10 minut. Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku.