Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Bigos z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mój przyszły szwagier dał się oszukać, że to prawdziwy bigos, był zaskoczony, że nie ma w nim kapusty. To chyba najlepsza rekomendacja dla tej potrawy. Dzięki cukinii bigos jest lżejszy od tego tradycyjnego.

Bigos z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z cukinii

 

  • 2 kg cukinii (4 średnie cukinie),
  • 300g marchewki (2 średnie marchewki),
  • 1 cebula,
  • 0,5kg kiełbasy cienkiej,
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 4-5 łyżek słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii
Cukinię myjemy i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Wykładamy ją na sitku i solimy. W tym czasie ścieramy marchewkę również na grubych oczkach tarki i kroimy cebulę w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy marchewkę i smażymy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukinię, podlewamy całość 1 szklanką wody, dodajemy koncentrat i paprykę i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. W tym czasie kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Kiełbasę dodajemy do cukinii. W między czasie potrawę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Bigos jest najlepszy 1-2 dni po przygotowaniu, gdy się "przegryzie". 2) Danie jeszcze można podlać w trakcie gotowania wodą jeśli wyparuje. 3) Część kiełbasy można zastąpić boczkiem lub go po prostu dodać dodatkowo do potrawy.
Bigos z cukinii
Cukinię myjemy i ścieramy ją na grubych oczkach tarki.
Bigos z cukinii
Dodajemy marchewkę i smażymy około 2-3 minuty.
Bigos z cukinii
Następnie dodajemy cukinię, podlewamy całość 1 szklanką wody, dodajemy koncentrat i paprykę i dusimy pod przykryciem
Bigos z cukinii
Kiełbasę dodajemy do cukinii. W między czasie potrawę przyprawiamy