Sposób przygotowania:
Bigos z kiszonej kapusty
Najpierw należy ugotować (w lekko doprawionej wodzie) wywar z kości/żeberek. Kiszoną kapustę (gdy jest zbyt kwaśna) opłukać na sitku pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka przygotowanym wywarem.
Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby - można też kilka ziaren jałowca, parę suszonych pomidorów, czy śliwek.
Całość odrobię doprawić za pomocą soli, pieprzu i obu papryk. W międzyczasie mięso z wywaru oddzielić od kości i dodać do gotującej się kapusty. Cebulę, boczek oraz kiełbasę - pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, a następnie również przełożyć do bigosu.
Wszystko razem dusić do miękkości - na końcu doprawiając koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz opcjonalnie cukrem, solą i pieprzem. Całość poddusić kolejnec20-30 minut - na małym ogniu.
Bigos można spożywać od razu po przygotowaniu, ale przyznam, że jest smaczniejszy na drugi, trzeci dzień - jak go odgrzejemy.
Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby - można też kilka ziaren jałowca, parę suszonych pomidorów, czy śliwek.
Całość odrobię doprawić za pomocą soli, pieprzu i obu papryk. W międzyczasie mięso z wywaru oddzielić od kości i dodać do gotującej się kapusty. Cebulę, boczek oraz kiełbasę - pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, a następnie również przełożyć do bigosu.
Wszystko razem dusić do miękkości - na końcu doprawiając koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz opcjonalnie cukrem, solą i pieprzem. Całość poddusić kolejnec20-30 minut - na małym ogniu.
Bigos można spożywać od razu po przygotowaniu, ale przyznam, że jest smaczniejszy na drugi, trzeci dzień - jak go odgrzejemy.
gusia1000