Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 785]

Bigos z kiszonej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dobry bigos sprawdzi się przy każdej okazji i jest to danie, które można przygotować na wiele sposobów.

Bigos z kiszonej kapusty

Składniki:

Bigos z kiszonej kapusty

 

  • 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką)
  • kości schabowe lub żeberka (wg uznania)
  • boczek wędzony (ilość wg uznania)
  • kiełbasa (ilość wg uznania)
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 20g grzybów suszonych
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek, kminek
  • sól, pieprz
  • cukier (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • smalec/olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos z kiszonej kapusty
Najpierw należy ugotować (w lekko doprawionej wodzie) wywar z kości/żeberek. Kiszoną kapustę (gdy jest zbyt kwaśna) opłukać na sitku pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka przygotowanym wywarem.

Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby - można też kilka ziaren jałowca, parę suszonych pomidorów, czy śliwek.

Całość odrobię doprawić za pomocą soli, pieprzu i obu papryk. W międzyczasie mięso z wywaru oddzielić od kości i dodać do gotującej się kapusty. Cebulę, boczek oraz kiełbasę - pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, a następnie również przełożyć do bigosu.

Wszystko razem dusić do miękkości - na końcu doprawiając koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz opcjonalnie cukrem, solą i pieprzem. Całość poddusić kolejnec20-30 minut - na małym ogniu.

Bigos można spożywać od razu po przygotowaniu, ale przyznam, że jest smaczniejszy na drugi, trzeci dzień - jak go odgrzejemy.


Tagi:

bigos danie