Sposób przygotowania:
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty )
Kapustę opłukać jeśli była za kwaśna.
Zalać wodą i gotować godzinę.
Odcedzić pozostawiając pół szklanki wody z gotowania kapusty.
Grzyby zalać wrzątkiem.
Po pół godzinie odcedzić pozostawiając wodę w której się moczyły i pokroić w paseczki.
Upieczoną gęsią pierś pokroić drobno.
Pokroić w paski bezpestkowe śliwki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na 3 łyżkach oleju na rumiano. Dołożyć do kapusty cebulę , gęś, śliwki, grzyby, pieprz ziarnisty, płatki papryki, liść laurowy, pół łyżeczki miodu , szczyptę czarnego pieprzu , sos od pieczenia gęsi, utarty piernik i usmażoną cebulę.
Dolać wodę z moczenia grzybów.
Dusić na bardzo małym gazie kolejną godzinę.
Wyłączyć gaz i odstawić w chłodne miejsce ( minimum 3 godziny by ostygł).
Ponownie dusić na małym gazie 2 godziny.
Doprawić do smaku pieprzem, miodem i maggi.
Podawać z ziemniakami puree lub pieczywem jak kto woli .
Może być daniem obiadowym lub przekąską na gorąco.
* Raz do roku piekę piernik na miodzie z dużą ilością przypraw korzennych . Nie przekładam go niczym , ani nie robię polewy. Kroję na kawałki i suszę . Taki wysuszony piernik służy mi potem przez cały rok jako przyprawa.
Zalać wodą i gotować godzinę.
Odcedzić pozostawiając pół szklanki wody z gotowania kapusty.
Grzyby zalać wrzątkiem.
Po pół godzinie odcedzić pozostawiając wodę w której się moczyły i pokroić w paseczki.
Upieczoną gęsią pierś pokroić drobno.
Pokroić w paski bezpestkowe śliwki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na 3 łyżkach oleju na rumiano. Dołożyć do kapusty cebulę , gęś, śliwki, grzyby, pieprz ziarnisty, płatki papryki, liść laurowy, pół łyżeczki miodu , szczyptę czarnego pieprzu , sos od pieczenia gęsi, utarty piernik i usmażoną cebulę.
Dolać wodę z moczenia grzybów.
Dusić na bardzo małym gazie kolejną godzinę.
Wyłączyć gaz i odstawić w chłodne miejsce ( minimum 3 godziny by ostygł).
Ponownie dusić na małym gazie 2 godziny.
Doprawić do smaku pieprzem, miodem i maggi.
Podawać z ziemniakami puree lub pieczywem jak kto woli .
Może być daniem obiadowym lub przekąską na gorąco.
* Raz do roku piekę piernik na miodzie z dużą ilością przypraw korzennych . Nie przekładam go niczym , ani nie robię polewy. Kroję na kawałki i suszę . Taki wysuszony piernik służy mi potem przez cały rok jako przyprawa.
luna76
marietta