Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty )

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Chyba już mówiłam, że ostatnimi czasy wszystkie porcje są dla nas za duże. Tak właśnie było z piersią z gęsi którą upiekłam na Wielkanoc

Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty ) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty )

 

  • 1 połówka pieczonej piersi z gęsi
  • 3/4 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki sosu od pieczenia gęsi
  • 10 suszonych śliwek bezpestkowych
  • kilka suszonych grzybów ( objętościowo tyle co śliwek)
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki papryki w płatkach
  • pieprz mielony czarny do smaku
  • miód do smaku ( ok. 1 łyżeczki)
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 łyżeczka utartego piernika korzennego ( suchego)

 

Sposób przygotowania:

Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty )
Kapustę opłukać jeśli była za kwaśna.

Zalać wodą i gotować godzinę.

Odcedzić pozostawiając pół szklanki wody z gotowania kapusty.

Grzyby zalać wrzątkiem.

Po pół godzinie odcedzić pozostawiając wodę w której się moczyły i pokroić w paseczki.

Upieczoną gęsią pierś pokroić drobno.

Pokroić w paski bezpestkowe śliwki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Usmażyć na 3 łyżkach oleju na rumiano. Dołożyć do kapusty cebulę , gęś, śliwki, grzyby, pieprz ziarnisty, płatki papryki, liść laurowy, pół łyżeczki miodu , szczyptę czarnego pieprzu , sos od pieczenia gęsi, utarty piernik i usmażoną cebulę.

Dolać wodę z moczenia grzybów.

Dusić na bardzo małym gazie kolejną godzinę.

Wyłączyć gaz i odstawić w chłodne miejsce ( minimum 3 godziny by ostygł).

Ponownie dusić na małym gazie 2 godziny.

Doprawić do smaku pieprzem, miodem i maggi.

Podawać z ziemniakami puree lub pieczywem jak kto woli .

Może być daniem obiadowym lub przekąską na gorąco.



* Raz do roku piekę piernik na miodzie z dużą ilością przypraw korzennych . Nie przekładam go niczym , ani nie robię polewy. Kroję na kawałki i suszę . Taki wysuszony piernik służy mi potem przez cały rok jako przyprawa.
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty )
Opłukać kiszoną kapustę -zalać wodą i gotować godzinę
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty )
Upieczoną pierś z gęsi ( połówkę ) pokroić drobno
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty )
Do odcedzonej obgotowanej kapusty dodać cebulkę- gęś- grzyby-śliwki i przyprawy
Gęsi bigos ( z kiszonej kapusty )
Dusić bigos jeszcze godzinę -potem odstawić i jeszcze dusić dwie godziny