Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Bigos z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny prosty bigos z kiszonej kapusty z wędzonką

Bigos z kiszonej kapusty    Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z kiszonej kapusty

 

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • Około 70 dag wieprzowego mięsa
  • 30 dag wędzonki bądź boczku
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 4 – 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • Liść laurowy ( około 3 listki )kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kiszonej kapusty
Kapustę kiszona dokładnie płuczemy, kroimy i wkładamy do dużego garnka, dodajemy mięso oraz ziele i liść laurowy i około 1 – 2 łyżeczek soli. Zalewamy woda i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie kroimy w kostkę wędzonkę i kiełbasę, dodajemy do kapusty w dalszym ciągu gotując. Po około 2 godzinach wyciągamy mięso i kroimy w kosteczkę – przesmażamy na patelni i dodajemy do kapusty. Dodajemy również koncentrat pomidorowy. W dalszym ciągu gotujemy na małym ogniu (nie przykrywamy )przez następną godzinę doprawiając do smaku sola i pieprzem w razie konieczności można podlać wodą jeżeli całość odparuję. Bigos ma być wilgotny. Najlepszy następnego dnia.
Bigos z kiszonej kapusty
kapusta kiszona z dodatkiem mięsa i przypraw
Bigos z kiszonej kapusty
następnie dodajemy pokrojony boczek bądź wędzonkę
Bigos z kiszonej kapusty
następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę podwawelską
Bigos z kiszonej kapusty
Na koniec dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku