gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany bigos z dodatkiem mięsa mielonego przyprawionego przyprawą gyros podaję jako dodatek do obiadu lub kolacji. Polecam.

Bigos z mięsem mielonym

Składniki:

Bigos z mięsem mielonym

 

  • 1/2 główki kapusty białej
  • oliwa (do smażenia mięsa i na dno do kapusty)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • przyprawa gyros
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Bigos z mięsem mielonym

ETAP 1:

Bigos z mięsem mielonym
Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka.

Kapustę szatkujemy i przekładam do większego garnka (na dno wlewamy oliwę). Przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

ETAP 2:

Bigos z mięsem mielonym
Łopatkę mielimy na mielone w maszynce do mielenia.

Mięso wieprzowe mielimy na mielone.

ETAP 3:

Bigos z mięsem mielonym
Mięso mielone przyprawione przyprawą gyros przesmażamy.

Mięso mielone przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Posypujemy przyprawą gyros do smaku. Smażymy.

ETAP 4:

Bigos z mięsem mielonym
Do miękkiej kapusty dodajemy podsmażone mięso.

Usmażone mięso mielone dodajemy do miękkiej kapusty. Mieszamy.

ETAP 5:

Bigos z mięsem mielonym
Na koniec do kapusty i mięsa dodajemy ketchup i koncentrat.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku ostrą papryką.