Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Bigos z klopsikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bigos z klopsikami- doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!!

Bigos z klopsikami

Składniki:

Bigos z klopsikami

 

Sposób przygotowania:

Bigos z klopsikami
1. Z kapusty odciskam sok. Kapustę przekładam do garnka i zalewam wodą (tak by kapusta była zanurzona). Dodaję paprykę mieloną, liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 30 minut.

2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty.

3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Odsmażam na rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję do bigosu. Gotuję na małym ogniu około godziny.

4. Z mąki i masła robię zasmażkę. Dodaję do kapusty. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze przez 10 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 

Tagi:

bigos dania obiad